La identitat dels vins catalans de Joan Gómez Pallarès

Entrada interessant de Joan Gómez Pallarès a Gourmet’s del Periódico de Catalunya. Us la reprodueixo junt amb la presiosa fotografia que apareix en l’article:

LA IDENTITAT DELS VINS CATALANS

Dintingir el que és propi de la resta

Per què el vi català no té el consum que hauria de tenir, sobretot a casa nostra? A Catalunya es produeix molt vi però a la gent li costa trobar-hi trets identitaris. En canvi, els grans productors a Espanya –que també són grans venedors aquí– sí que tenen aquesta característica: tothom creu que sap què és un rioja o un ribera o un rueda. Això fa que la gent se senti còmoda. El públic de fora de Catalunya –i el d’aquí també molt– té un problema per identificar- se amb una cosa que s’anomeni vi català. I aquest problema transcendeix i afecta la producció i la comercialització de vi fet a Catalunya.

Com podríem impulsar-la? La millor manera de fer-ho és diferenciant- nos, distingint-nos de la resta. Com que trobo molt difícil (per raons de varietat de terrenys, de climes, de tipus de raïm i de vinificacions) parlar i identificar un vi català únic (com passa a la Rioja, per exemple, amb el tempranillo), la clau és donar cada vegada més valor a allò que només es fa a Catalunya. Hem de ser valents i apostar fort pel que ens diferencia de la resta. És molt difícil trobar un gran riesling a Catalunya, però en canvi podem explicar moltes coses bones del que fem amb el trepat, per exemple. És complicat, per més que l’ull de llebre també sigui el nostre, que un consumidor mitjà espanyol el triï per davant d’un tempranillo de la Rioja. Però en canvi, podem explicar i mostrar grans coses dels nostres xarel·lo o parellada.

Aquest discurs, sens dubte, no té res a veure amb la gran producció per al gran consum, sinó amb un concepte de terrer que el vinculi amb la seva cultura, el raïm que s’ha cultivat sempre i les persones que el coneixen millor. Si avancem per aquest camí, serem capaços d’explicar la tradició del samsó al Priorat o del xarel·lo al Penedès i donarem a conèixer les característiques dels nostres terrenys al món. La gent valora això, com jo valoro agafar un bon nebbiolo i sentir el poder i la història de Le Langhe. En canvi, no crec que sigui tan senzill exportar un merlot d’aquí a Bordeus o un chardonnay a Alemanya. Abans triaran un merlot de Canon- Fronsac o un riesling del Palatinat.

+ Bloc de Joan Gómez Pallarès

www.vinscatalans.cat

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s